Nicolette » Specials » Borstvoeding
Eenvoudig verrassend!

Kiezen voor borstvoeding

Kiezen voor borstvoeding Elke ouder weet dat moedermelk het beste is dat je je kind geven kunt. Er is niets meer natuurlijk en beter dan het geven van borstvoeding. Toch kiest niet iedere moeder voor borstvoeding. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag, maar het blijkt dat kennis en motivatie van groot belang zijn voor het slagen. Borstvoeding is een belangrijke keuze. Laat je uitgebreid informeren en je zult zien dat er niets mooiers is dan je kindje voeden met het beste dat je kunt bieden: je eigen melk.

Borstvoeding

Helaas kent iedereen wel de frustrerende verhalen van mislukte pogingen om borstvoeding te geven. Als het echt zo natuurlijk is, waarom lukt het dan niet iedereen? Toch kunnen problemen rond borstvoeding vaak voorkomen worden of is er een andere manier om toch te blijven voeden. Motivatie en kennis zijn onmisbaar. Als je de voordelen van borstvoeding serieus bekijkt, dan kun je er toch niet omheen. Ondanks het feit dat niemand in je omgeving borstvoeding geeft, gebrek aan eigen ervaring of de gebondenheid aan je kind. Kiezen voor borstvoeding is het allerbeste. Daar kan niemand om heen.

Voordelen en nadelen

Moedermelk heeft altijd de beste samenstelling en de juiste temperatuur. Het bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties. Borstgevoede kinderen hebben minder kans op luchtweginfecties, oorontstekingen en maagdarminfecties. Het heeft een beschermende werking bij kinderen die een erfelijke aanleg hebben voor allergieën. Moedermelk wordt door de darmen beter en sneller verteerd, zonder het darmslijmvlies te irriteren.

Ook voor de moeder zelf heeft het grote voordelen. De baarmoeder herstelt zich sneller en je komt makkelijker terug op je oude gewicht. Ook loop je minder risico op bepaalde vormen van kanker en zijn je botten op latere leeftijd steviger. Ook speelt het geven van borstvoeding een belangrijke rol in het bindingsproces tussen moeder en kind.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. De baby is erg afhankelijk van de moeder en andersom. Al is het mogelijk te kolven, toch is het voeden helemaal in je dagritme ingeweven. Je kunt last van tepelkloven en ontstekingen krijgen. Maar ondanks de nadelen, overheersen de voordelen. Het is en blijft het beste wat je je kind kunt geven. Het kost offers, maar het geeft ook zo veel.

Problemen en oplossingen

Problemen rond het geven van borstvoeding worden vaak veroorzaakt door een niet goed werkend toeschietreflex. Hoe dit precies werkt en mogelijke oplossingen vind je in het volgende artikel: Borstvoeding: problemen met het toeschietreflex.

Alle informatie over je borsten tijdens en na je zwangerschap, met verzorgingstips tijdens de periode van borstvoeding geven, zijn te vinden in: Borsten tijdens en na de zwangerschap.

Helaas krijgt een aantal vrouwen te maken met bekkeninstabiliteit tijdens en/of na de zwangerschap. Soms wordt dit in verband gebracht met borstvoeding. Er blijven immers nog steeds hormonen in het lichaam. Toch heeft het geven van borstvoeding geen invloed op bekkeninstabiliteit. Meer informatie is te lezen in: Borstvoeding en bekkeninstabiliteit.

Langvoeden

Moeders die meer dan een jaar borstvoeding geven, worden langvoedsters genoemd. Meer informatie hierover en het fenomeen tandemvoeden vind je in het artikel: Borstvoeding: langvoeden en tandemvoeden.

Kolven

Een apart artikel is helemaal gewijd aan het kolven van moedermelk: Borstvoeding: het kolven van moedermelk.
Borsten tijdens en na de zwangerschap

Borsten tijdens en na de zwangerschap

Gedurende het verloop van je zwangerschap verandert er enorm veel in je lichaam. Vanaf dag één worden er grote voorbereidingen getroffen om je baby te laten groeien en geboren te laten worden. Naast e…
Borstvoeding: problemen met het toeschietreflex

Borstvoeding: problemen met het toeschietreflex

Problemen rond het geven van borstvoeding worden vaak veroorzaakt door een niet goed werkend toeschietreflex. Vooral als je net begint met het geven van borstvoeding kan onwennigheid of schaamte vaak…
Borstvoeding: het kolven van moedermelk

Borstvoeding: het kolven van moedermelk

Geef je borstvoeding, dan zul je meestal ook ervaring hebben met het kolven van je moedermelk. Kolven verruimt je mogelijkheden. Tijdens de periode van borstvoeding geven, zijn moeder en kind sterk op…
Borstvoeding: langvoeden en tandemvoeden

Borstvoeding: langvoeden en tandemvoeden

Dat borstvoeding de beste voeding is die je aan je kind kunt geven, is bekend. Toch zijn er weinig moeders die langer dan een jaar borstvoeding geven. Ze krijgen een hoop onbegrip over zich heen, terw…
Borstvoeding en bekkeninstabiliteit

Borstvoeding en bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een bekend verschijnsel tijdens, maar ook na de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen verweken kraakbeen en banden, waardoor het bekken erg beweeglijk wordt. Door de insta…
Gepubliceerd door Nicolette op 02-02-2010, laatst gewijzigd op 17-09-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!