Kiezen voor borstvoeding
Elke ouder weet dat moedermelk het beste is dat je je kind geven kunt. Er is niets meer natuurlijk en beter dan het geven van borstvoeding. Toch kiest niet iedere moeder voor borstvoeding. Verschillende redenen liggen hieraan ten grondslag, maar het blijkt dat kennis en motivatie van groot belang zijn voor het slagen. Borstvoeding is een belangrijke keuze. Laat je uitgebreid informeren en je zult zien dat er niets mooiers is dan je kindje voeden met het beste dat je kunt bieden: je eigen melk.
Borstvoeding
Helaas kent iedereen wel de frustrerende verhalen van mislukte pogingen om borstvoeding te geven. Als het echt zo natuurlijk is, waarom lukt het dan niet iedereen? Toch kunnen problemen rond borstvoeding vaak voorkomen worden of is er een andere manier om toch te blijven voeden.
Motivatie en kennis zijn onmisbaar. Als je de voordelen van borstvoeding serieus bekijkt, dan kun je er toch niet omheen. Ondanks het feit dat niemand in je omgeving borstvoeding geeft, gebrek aan eigen ervaring of de gebondenheid aan je kind. Kiezen voor borstvoeding is het allerbeste. Daar kan niemand om heen.
Voordelen en nadelen
Moedermelk heeft altijd de beste samenstelling en de juiste temperatuur. Het bevat stoffen die de baby beschermen tegen allerlei infecties. Borstgevoede kinderen hebben minder kans op luchtweginfecties, oorontstekingen en maagdarminfecties. Het heeft een beschermende werking bij kinderen die een erfelijke aanleg hebben voor allergieën. Moedermelk wordt door de darmen beter en sneller verteerd, zonder het darmslijmvlies te irriteren.
Ook voor de moeder zelf heeft het grote voordelen. De baarmoeder herstelt zich sneller en je komt makkelijker terug op je oude gewicht. Ook loop je minder risico op bepaalde vormen van kanker en zijn je botten op latere leeftijd steviger. Ook speelt het geven van borstvoeding een belangrijke rol in het bindingsproces tussen moeder en kind.
Natuurlijk zijn er ook nadelen. De baby is erg afhankelijk van de moeder en andersom. Al is het mogelijk te kolven, toch is het voeden helemaal in je dagritme ingeweven. Je kunt last van tepelkloven en ontstekingen krijgen. Maar ondanks de nadelen, overheersen de voordelen. Het is en blijft het beste wat je je kind kunt geven. Het kost offers, maar het geeft ook zo veel.
Problemen en oplossingen
Problemen rond het geven van borstvoeding worden vaak veroorzaakt door een niet goed werkend
toeschietreflex. Hoe dit precies werkt en mogelijke oplossingen vind je in het volgende artikel:
Borstvoeding: problemen met het toeschietreflex.
Alle informatie over je borsten tijdens en na je zwangerschap, met verzorgingstips tijdens de periode van borstvoeding geven, zijn te vinden in:
Borsten tijdens en na de zwangerschap.
Helaas krijgt een aantal vrouwen te maken met
bekkeninstabiliteit tijdens en/of na de zwangerschap. Soms wordt dit in verband gebracht met borstvoeding. Er blijven immers nog steeds hormonen in het lichaam. Toch heeft het geven van borstvoeding geen invloed op bekkeninstabiliteit. Meer informatie is te lezen in:
Borstvoeding en bekkeninstabiliteit.
Langvoeden
Moeders die meer dan een jaar borstvoeding geven, worden
langvoedsters genoemd. Meer informatie hierover en het fenomeen
tandemvoeden vind je in het artikel:
Borstvoeding: langvoeden en tandemvoeden.
Kolven
Een apart artikel is helemaal gewijd aan het
kolven van moedermelk:
Borstvoeding: het kolven van moedermelk.