Nicolette » Specials » Babys en tandjes

Het doorkomen van tandjes bij baby's

Tandjes krijgen baby's niet vanzelf, helaas gaat deze periode meestal met veel klachten gepaard. Zodra het tandje doorbreekt, verdwijnen de klachten vanzelf. Voordat het echter zover is, proberen ouders er alles aan te doen de pijn zo veel mogelijk te verminderen. In deze special aandacht voor drie middelen: het homeopathische kindergeneesmiddel Chamodent, Dentinox druppels en de pijnverlichtende gel Gengigel Baby.

Wanneer krijgt een baby tandjes?

Meestal komen de eerste tandjes door als de baby vijf tot zes maanden oud is. Eerder of later is echter geen uitzondering. De onderste snijtandjes komen meestal het eerste door, daarna de twee middelste bovensnijtanden, gevolgd door de tanden aan weerszijden daarvan.

Klachten

Mogelijk klachten die samengaan met het doorkomen van tandjes, zijn:
 • zeurderigheid, rusteloosheid
 • huilerig, huilbuien
 • moeilijk slapen
 • niet willen eten
 • veel over gezichtje wrijven
 • warme, rode wang(en)
 • (flink) kwijlen
 • diarree
 • koorts
 • luieruitslag
 • oorpijn

Als de baby inderdaad bezig is tandjes te krijgen, is er vaak een harde bobbel te zien in het mondje. Ook kan het tandvlees er bleek of rood en opgezet uitzien, voordat de tand daadwerkelijk doorkomt.

Waarom klachten?

Bij de geboorte krijgt een baby afweerstoffen van de moeder mee. Deze beschermen de zuigeling tegen bacteriën en virussen. Na ongeveer vijf maanden neemt deze bescherming af en moet het kindje zelf afweerstoffen gaan aanmaken. Hierdoor vermindert de natuurlijke weerstand en omdat juist in deze periode de eerste tandjes doorkomen, is de baby extra gevoelig voor bijkomende ontstekingen en andere klachten.

Geneesmiddelen

Om de pijn te verlichten, is het mogelijk een geneesmiddel te gebruiken tegen de pijn.
Drie hiervan worden uitgewerkt in onderstaande artikelen:

Het gebruik van Dentinox bij het doorkomen van tandjes.
Het gebruik van Gengigel Baby bij het doorkomen van tandjes.
Het gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjes.
Het gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjes

Het gebruik van Chamodent bij het doorkomen van tandjes

De periode dat baby’s tandjes krijgen, is geen gemakkelijke. Allerlei vervelende klachten kunnen voorkomen. Er zijn verschillende middelen om deze pijn te verzachten. Een homeopathisch kindergeneesmid…
Het gebruik van Dentinox bij het doorkomen van tandjes

Het gebruik van Dentinox bij het doorkomen van tandjes

Elke ouder weet dat tandjes bij baby’s niet vanzelf doorkomen. Meestal gaat deze fase gepaard met vervelende klachten. Flinke huilbuien, diarree, koorts, luieruitslag, kwijlen… Elke baby reageert ande…

Het gebruik van Gengigel Baby bij het doorkomen van tandjes

Het doorkomen van tandjes bij baby’s is een lastige periode. Het gaat gepaard met vervelende klachten, zoals flinke huilbuien, diarree, koorts, luieruitslag en kwijlen. Ouders vinden graag een manier…
Gepubliceerd door Nicolette op 08-12-2009, laatst gewijzigd op 15-12-2011. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.